Terug naar het overzicht

Tijd de sleutel tot geluk?Drukte geeft voldoening, maar we willen meer rust

tijd

In een wereld vol welvaart, luxe en verplichtingen is tijd een schaars goed. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we gelukkiger worden van ‘meer vrije tijd’ dan van ‘meer dure spullen’. “Maar ondanks die tijdsdruk zijn we best gelukkig”, weet ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven.

tijd
tijd

Prof. dr. Ruut Veenhoven is emeritus-hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij geniet internationale bekendheid als pionier op het gebied van onderzoek naar menselijk geluk. Zo is hij onder meer oprichter van de World Database of Happiness en van de Journal of Happiness Studies. En na meer dan vijftig jaar onderzoek weet hij het zeker: we mogen bepaald niet mopperen: “We zijn tegenwoordig aardig gelukkig, althans in moderne landen zoals Nederland. We leven langer en meer tevreden dan ooit. Er is welvaart, veiligheid en vrijheid en dat geeft ruimte om een leven te leiden dat bij je past.”

Een 8 voor geluk

Hoge scores van Nederland op internationale geluksranglijsten bevestigen dat: “Daar zitten we met gemiddeld een acht in de kopgroep. Alleen de Denen doen het met een 8,5 nog beter.” Toch ervaren veel mensen ook stress. We zijn allemaal druk-druk-druk, en burn-out lijkt hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Hoe zit dat? “Dat komt door de enorme snelheid van het dagelijkse leven”, legt Veenhoven uit. “De ‘pace of life’ ligt in moderne landen zoals Japan, Duitsland en Nederland veel hoger dan in traditionelere culturen zoals Indonesië of Mexico. We lopen letterlijk sneller als we van A naar B gaan, we werken productiever en leven strak volgens de klok. Presteren moet, op het werk, in het gezinsleven en op de sportclub. Plus: we vinden dat je niet moet wachten op geluk in het hiernamaals maar dat je geluk zelf moet maken. En er is zó veel leuks om uit te kiezen… Daardoor stoppen we onze agenda’s voller dan goed voor ons is.”

tijd
tijd

We voelen ons het gelukkigst in de zone tussen verveling en stress

Druk zijn maakt gelukkig?

Het lijkt een tegenstelling, druk en gelukkig, maar het kan wel degelijk. En Veenhoven weet waarom: “Uit onderzoek blijkt dat druk zijn ons nauwelijks minder gelukkig maakt. Sterker nog: drukte gééft ook veel voldoening en daarmee geluksgevoel. Bezig zijn met uiteenlopende dingen – werk, gezinsleven, sporten, uitgaan, reizen en sociale contacten – voelt vaak positief. Je benut al je talenten, bent scherp en alert. De natuur beloont dat met een prettig gevoel. Biologisch gezien is dat maar goed ook: diersoorten die dat niet hadden, kunnen dat niet navertellen.”

Een 8 voor geluk

Liever tijd dan spullen

Toch kan het ook te gek worden. Dat bleek ruim twee jaar geleden uit onderzoek door econoom Paul Smeets van de Universiteit van Maastricht. Via een steekproef onder zesduizend mensen ontdekte hij dat mensen gelukkiger worden als ze geld besteden voor het verkrijgen van meer vrije tijd dan wanneer ze met datzelfde geld kostbare spullen kochten. In andere woorden: liever een klusser of een hulp in de huishouding (en daardoor meer tijd voor jezelf) dan een nieuwe flatscreen tv. 

tijd
tijd

Zijn we inmiddels op een punt dat we meer behoefte hebben aan rust dan aan drukte? Veenhoven beziet dat genuanceerd: “Wat ons gelukkig maakt, verschilt enorm per persoon en per situatie. Twee dingen zijn voor elk mens ongeveer gelijk: we hebben zo’n acht uur slaap per etmaal nodig, en we voelen ons het gelukkigst in de zone tussen verveling en stress – als de uitdagingen waar we voor staan passen bij onze capaciteiten. Maar waar je in die andere zestien uur het gelukkigst van wordt, is voor iedereen anders.”

Verhaal 28 van 33
Lees hier wat COVID-19 betekent voor uw vakantie