Terug naar het overzicht

De OosterscheldekreeftEen unieke immigrant

Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft (rechtstreeks uit de Oosterschelde naar de restaurants) garant voor een hoogwaardig kwalitatief product en is de duurzame visserijmethode zeer kenmerkend. 

Vangst Oosterscheldekreeft
Lofoten
Uitzicht over de Oosterschelde
Oosterscheldekreeft

Waar komt de Oosterscheldekreeft vandaan?

Kreeften zijn in Europese wateren geen zeldzaamheid. Van de Zwarte Zee, tot aan de Lofoten in Noorwegen komen kreeften voor. Er is maar één voorwaarde die Homarus Gammarus zoals de wetenschappelijke naam van de Europese zeekreeft luidt, aan zijn leefomgeving stelt: deze moet rotsachtig zijn. Gaten en spleten tussen de rotsen bieden het dier schuilplaatsen. In de Oosterschelde komt van nature geen rotskust voor; de bodem van de zeearm is grotendeels zandig en slikkig. Er werden pas 150 jaar geleden grote hoeveelheden stenen in de zeearm in de constructie van dijken gebruikt. 

Vissers kenden en kennen de Oosterschelde goed en zij waren dan ook verbaasd toen in 1883 een kreeft, de allereerste, gevangen werd. Later werden alle vangsten nauwkeurig bijgehouden door het Bestuur van de Visscherijen op de Zeeuwsche Stromen. Daaruit bleek onder andere dat de populatie kreeften bijvoorbeeld na strenge winters bijna verdween, om daarna weer langzaam op te krabbelen. De conclusie is onontkoombaar: de Oosterscheldekreeft, is een immigrant. Maar waar komt "onze" kreeft dan oorspronkelijk vandaan?
 
In de Gouden Eeuw was Zierikzee de plaats waarvan uit zo ongeveer alle Noorse kreeften naar de belangrijkste steden in Europa vervoerd werden. Het verhaal gaat dat in de 18e eeuw bij Zierikzee een schip met levende Noorse kreeften gezonken zou zijn. Deze dieren ontsnapten en dit zouden de voorouders van de Oosterscheldekreeft zijn. Dit is typisch een broodje-kreeft-verhaal, menen veel biologen dan ook. Het klinkt leuk, zeiden ze, maar is ver verwijderd van de biologische werkelijkheid. Zij wijzen erop dat kreeften in hun vroegste jeugd, als ze uit het ei gekomen zijn, als larfje een poosje rondzwemmen. Pas na zo'n twee weken zakken ze naar de bodem, op de plaats waar de stroom ze heen heeft gevoerd.

Vangst Oosterscheldekreeft 2018

Een kreeft kan wel 100 kg/cm2 knijpen

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft begint op de laatste donderdag van maart, in 2019 op donderdag 28 maart en duurt tot en met maandag 15 juli. Mogelijk zijn er na die datum nog wel Oosterscheldekreeften bij de restaurants van De Kring van de Oosterscheldekreeft, maar de vissers mogen ze niet meer vangen.

In Zeeland wordt jaarlijks tussen de 14 en 18 ton kreeft gevangen

In de Noordzee komen bij Noorwegen en Zweden rotsige bodems voor, net als in het Nauw van Calais tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook liggen er hier en daar scheepswrakken en stenen uit de IJstijd in de Noordzee; plaatsen waar kreeften leven. Dat kreeftenlarven door stromingen in Zeeuwse wateren kunnen belanden is dan ook heel waarschijnlijk. De Oosterscheldekreeft is dus ongetwijfeld als larfje ooit vanuit de Noordzee naar binnen gespoeld en heeft zich daar, in de Oosterschelde, tamelijk maar niet volledig, geïsoleerd voortgeplant. Er is namelijk nauwelijks uitwisseling van water van de Oosterschelde met de Noordzee.

Scheepswrak

DNA-onderzoek

Er was uiteindelijk Europees DNA-onderzoek voor nodig om wat helderheid over de Oosterscheldekreeft te verschaffen. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat de smakelijke geleedpotige uit de Oosterschelde herkenbaar afwijkend DNA heeft.
 
Op basis hiervan wordt de geschiedenis van de Oosterscheldekreeft als volgt geschetst. Voor de afsluiting in 1868 van het Kreekrak tussen Zuid-Beveland en Brabant konden vanuit de Noordzee naar binnen gespoelde larfjes niet blijven leven, groeien en zich voortplanten omdat in de winter het zoutgehalte in de Oosterschelde sterk daalde. Het zoete water van de rivier de Schelde liep namelijk in de winter voor een groot deel door de Oosterschelde naar zee. Na de afsluiting gebeurde dit niet meer en kon het zoete water alleen nog maar via de Westerschelde naar zee. Zo begon de vanaf die tijd de opbouw van de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde. Behalve tegen water met een verlaagd zoutgehalte, kunnen kreeften ook niet tegen water met een heel lage temperatuur. Als er eens een strenge winter was, de afgelopen anderhalve eeuw, werd de kreeftenbevolking dus gedecimeerd. Tijdens de aanleg van de Deltawerken gingen veel kreeften dood door de massa zoet water die vanuit de grote rivieren door de Oosterschelde naar de Noordzee stroomde. 
 
Dat proces, sterfte door lage temperaturen en lage zoutgehaltes zorgde ervoor dat steeds opnieuw de kreeftenpopulatie opgebouwd moest worden vanuit een paar hele sterke kreeften die alles overleefd hadden. Door deze sterke genetische selectie hebben er dus maar weinig kreeften bijgedragen aan het DNA van de huidige Oosterscheldekreeft. Kreeften elders in Europa hebben veel meer variatie in hun DNA. Er is dus een echt verschil en zo kreeg de Oosterschelde dus zijn eigen kreeft.

Oosterscheldekreeft bereiding

Opening seizoen

Tijdens de officiële opening van het kreeftenseizoen op zal de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen worden binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, geassisteerd door diverse ambassadeurs. Sportverslaggever Kees Jansma neemt als eregast de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst. Daarnaast zal Ronald Koeman (bondscoach van het Nederlands elftal) bij de kreeftenmijn in Colijnsplaat fungeren als veilingmeester. De opbrengst komt volledig ten goede aan Stichting Casper, onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. De Stichting heeft als doel de bewustwording rond alvleesklierkanker te vergroten en tegelijkertijd structureel geld in te zamelen om onderzoek naar nieuwe, innovatie behandelmethoden mogelijk te maken.

Een luxe verblijf met exquise Zeeuwse smaken

LARGO werkt graag samen met kleinschalige, lokale aanbieders. Omdat LARGO met diverse accommodaties en resorts goed vertegenwoordigd is op de Zeeuwse eilanden, ondersteunt LARGO dit jaar ruimhartig de opening van het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen. In de directe omgeving rond de Zeeuwse LARGO-resorts zijn maar liefst zestien toprestaurants gevestigd die dit voorjaar verse Oosterscheldekreeft op het menu hebben staan. Wij verzorgen graag een reservering in het door u gewenste restaurant tijdens uw verblijf, zodat u deze delicate, lokaal gevangen kreeft kunt gaan proeven.

LARGO locaties Zeeland

De Kring van de Oosterscheldekreeft

De deelnemende restaurants noemen zich de Kring van de Oosterscheldekreeft. De Kring bestaat inmiddels uit 16 leden, verspreid door heel Zeeland. De restaurateurs spannen zich in voor een duurzame visserij en presenteren meerdere keren per jaar hun nieuwe kookcreaties aan elkaar. Gasten kunnen ieder jaar kiezen uit zorgvuldig samengestelde en unieke Oosterscheldekreeftenmenu's voor € 64,50 per persoon. Meer info omtrent de deelnemende restaurants vind u hier

Kreeftenvisser

65 cm was de grootste kreeft ooit gevangen, inclusief de scharen kom je als snel op een meter

Kreeften paren in de zomer. Het vrouwtje kan alleen maar paren als het “zacht” is, dus net verschaald. De eieren worden in het lichaam van het vrouwtje bevrucht. Het vrouwtje produceert de eieren en plakt ze onder haar achterlijf. Ze loopt er, afhankelijk van de watertemperatuur een maand of negen of tien mee rond. De larven die uit de eieren komen, zwemmen een aantal weken rond, waarna ze verder als klein kreeftje een bodemleven gaan leiden.

Kreeften kunnen niet in lengte toenemen vanwege hun pantser. Door uit het pantser te kruipen worden ze zacht en kunnen ze water opnemen, waardoor ze groter worden. Vervolgens wordt de buitenkant weer hard.

Verhaal 11 van 33
Lees hier wat COVID-19 betekent voor uw vakantie