Terug naar het overzicht

De herfst is dé tijd om de natuur in te trekken.INDIAN SUMMER IN ZEELAND

Een verblijf aan de Zeeuwse kust staat voor velen voor ultieme ontspanning. Genieten van eindeloze stranden, prachtige natuur, heerlijk eten & drinken. Veelal in de zomer, maar dit geldt ook zeker in de herfst. Laat u zich eens verrassen door dit bijzondere jaargetijde. 

De oorsprong van de Indian Summer ligt in Noord-Amerika en staat voor een periode waarin het voor de tijd van het jaar, de herfst, erg warm is na een periode waarin het juist koud en herfstachtig was. Blauwe luchten, een heldere zon aan de hemel, kleurrijke landschappen en details doen ontstaan. Oorspronkelijk werd alleen de periode in november zo genoemd, maar volgens klimatologen mag plotselinge warmte in september ook Indian Summer genoemd worden.

​​​​​​​Typisch Hollandse luchten

Lekker windje 

Die plotselinge hitte is meteorologisch goed te verklaren. Door een hogedrukgebied komt de wind in plaats van uit het oosten tijdelijk uit het westen. En dat levert warme lucht op. Een Indian Summer duurt minstens 3 dagen en kan tot wel 2 weken aanhouden. Daarna is het echt gedaan met de pret en kijkt de winter onverstoorbaar om de hoek. 

Felrood zeekraal en paarse zeeasters

De herfst kan soms heel kort en heftig zijn, een herfststorm kan er in één keer voor zorgen dat alle bladeren van de bomen vallen. In de Zeeuwse delta begint de herfst altijd vroeg, vaak al in september. De zoutmoerassen met zeekraal kleuren dan felrood en de zeeasters bloeien paars en vormen daarna pluizige zaadhoofdjes. Dit is de Nederlandse Indian Summer, een aangename temperatuur en felle herfstkleuren. De herfst is dé tijd om de natuur in te trekken. En waarom ver weg gaan wanneer deze bijzondere schoonheid der natuur vrijwel binnen handbereik is? 

Nationaal Park de Oosterschelde

Nationaal Park de Oosterschelde, met haar zoute kustlijn en de mooie vogelrijke zout moerassen, is een geweldige plek. Er bestaat geen betere plek om de typisch Hollandse luchten te aanschouwen dan hier, in het grootste Nationaal Park van Nederland. Door de kracht van eb en vloed is er altijd wat te beleven; onder water, binnen- en buitendijks, in de duinen, op de strandjes en langs de dijk. 

De Zeepeduinen

De Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede is een andere bijzondere plek met haar uitgestrektheid, vrijwel geen verharde paden en rust en ruimte. De duinen op Schouwen-Duiveland herinneren aan de 'oer natuur'. Zo zag een groot deel van de Nederlandse natuur er ooit uit.  Tijdens een herfstwandeling zou u zomaar een paar brullende herten tegen kunnen komen. September en oktober zijn de maanden van de hertenbronst. De mannetjes edelherten doen in deze tijd veel moeite om indruk te maken op de hinden en op hun rivalen. Er wordt veel geburreld door de herten; een imposant geluid dat je minimaal één keer in je leven gehoord moet hebben. Ook kunnen de mannetjes flink knokken met elkaar, een imposant schouwspel.

Thermiekende roofvogels, groene spechten en hagedissen

Naast herten is het ook goed mogelijk dat u in de Zeepeduinen thermiekende roofvogels, groene spechten en hagedissen spot. Bovendien laat een erg bijzonder diertje zich af en toe zien: de boomkikker. Een zeer klein felgroen kikkertje. Waarnemingen van groepen thermiekende - zich op trek laten stuwen - roofvogels maken zelfs op de meest verwende vogelaar veel indruk. Sinds mensenheugenis geldt dit trouwens ook voor gewone stervelingen; de oude Grieken verhaalden al over een onafzienbare stroom roofvogels die bij Constantinopel passeerden. 

Ruisende golven & zilte zeewind

Geen fan van het bos? De Zeeuwse kust biedt u alle kans tot een verfrissende strandwandeling. De ruisende golven in de branding en de zilte zeewind zorgen voor een bijzondere ervaring. Tussen Dishoek en Vlissingen vindt u een prachtig breed zandstrand waar u kilometers lang kunt lopen. Hetzelfde geldt voor Cadzand. In de herfst is het ook nog eens heerlijk rustig. Opwarmen met een warme chocolademelk met slagroom of relaxen met een heerlijk cocktail kunt u in een van de mooie beachclubs die de Zeeuwse kust rijk is. Genietend van het uitzicht over het eindeloze strand en de zee en de ondergaande zon, staat een verblijf aan de Zeeuwse kust voor ultieme ontspanning, zeker ook in de herfst. 

Verhaal 5 van 33
Lees hier wat COVID-19 betekent voor uw vakantie